Bureau Buiting

Voor krachtig werken & leven

Afspraak is afspraak, hoe ingewikkeld kan het zijn?

‘Afspraak is afspraak’, roept Johan ‘dat is wat ons subgroepje betreft een hele belangrijke’.  Instemmend knikken een aantal collega’s. ‘Nou dat lijkt me vanzelfsprekend’, merkt Max op ‘dat hoeft wat ons betreft niet op de flap’.  ‘Ik vind dat nogal rigide. Wat als het een keer niet lukt, krijg ik dan meteen het hele team over me heen?’ reageert Loes. ‘Soms kan het toch gewoon beter zijn om een andere keuze te maken? ’  ‘Tja, wat heb je dan aan een afspraak? Je moet toch van elkaar op aan kunnen?’ vraagt Johan. Zo begon het gesprek over werkafspraken  in een projectteam dat ik begeleid.

Waarom blijven we worstelen met ‘afspraak is afspraak’?  Mensen begrijpen het belang ervan. Samenwerken zonder afspraken is net zoiets als skiën zonder sneeuw. Teveel afspraken echter ontneemt mensen eigen verantwoordelijkheid en zelfsturing. Afspraken en regels worden dan belangrijker dan het doel of de mensen. Maar hoe dan wel?

Het team kwam tot de conclusie dat je pas afspraken kunt maken als je een gezamenlijk doel hebt waar iedereen achterstaat. Ze besluiten met elkaar om heldere doelen te bepalen en vervolgens kaders vast te stellen, die ruimte geven aan eigen invulling. Ook spreken ze af dat ze regelmatig elkaars handelen en keuzes gaan evalueren. Niet om te beoordelen in goed of fout, maar om te leren van elkaar en uit te vinden hoe ze het beste hun doel kunnen bereiken. 

In de teams die ik als teamcoach begeleid is ‘afspraak is afspraak’ vaak een probleem. Herken jij dit ook in jouw team? Kijk op http://www.bureaubuiting.nl/teamcoaching hoe ik jullie hierbij kan helpen. Bel naar 06-25513552 of stuur een bericht naar info@bureaubuiting.nl voor een kennismakingsgesprek.

Hartelijke groet,

Rita Buiting