Bureau Buiting

Voor krachtig werken & leven

Dus jij steelt !?

‘Dus jij steelt’ zei Rik, een teamcoach in opleiding. Ik kreeg meteen een rode kop en mijn temperatuur steeg een paar graden. Enthousiast had ik verteld dat ik op trainingsdag in een conferentieoord vaak  iets lekkers meeneem voor mijn kinderen. Een klein doosje vlokken of zo’n apart verpakt plakje ontbijtkoek. Gewoon, omdat ze het leuk vinden. Als compensatie voor de lange dagen die ik weg ben. Maar stelen, nou nee, zo had ik dat nog niet bekeken.

Wanneer is het stelen? En wie bepaalt dat? In het weekend de bedrijfsbus gebruiken voor een verhuizing.  Af en toe een schrijfblok of pen voor de kinderen. Of een paar kopietjes voor de sportclub. Eerder stoppen als je thuis werkt. Is dat diefstal? Uit onderzoek blijkt dat tijdens de crisis fraude toeneemt. Iedereen maakt zich er schuldig aan.

Betrokkenheid is belangrijk. Betrokken mensen stelen niet of in elk geval minder. Hoe zit het met de betrokkenheid en het fraudegedrag van jou en je collega’s? Kijk of je het onderwerp eens op de agenda kunt zetten. Lastig? Misschien, maar het helpt als je samen bepaalt wat wel en niet kan.

Ik  ga in ieder geval vanaf nu vragen of het oké is dat ik iets lekkers meeneem. Want stelen, nee dat wil ik niet.