Bureau Buiting

Voor krachtig werken & leven

Slechte managers bestaan niet!

Administrator
12.00

‘Mijn manager functioneert gewoon niet’, verzucht Astrid, teamleider in een ziekenhuis. ‘We hebben al zo vaak met hem gepraat, maar er verandert niets. Het is echt hopeloos! Er is zelfs al een teamcoach geweest, maar die is na één bijeenkomst afgehaakt. En het gesprek met zijn leidinggevende leverde ook niets op. Die houdt hem gewoon de hand boven het hoofd. Kun jij ons niet helpen?’

‘Slechte managers bestaan niet’, hoorde ik laatst iemand zeggen. ‘Wel teams en managers die niet bij elkaar passen’. Waarom wordt er dan zoveel geklaagd over managers en leidinggevenden? Het klopt dat teams in verschillende ontwikkelfasen, verschillend moeten worden aangestuurd. Een manager heeft vaak één stijl goed ontwikkeld en de vraag is of die aansluit bij de behoefte van het team. Zo is coachend leidinggeven erg in, terwijl veel teams meer baat hebben bij een directieve stijl.

Eigenaarschap speelt vaak ook belangrijke rol. Als er veel gemopperd wordt op de leidinggevende, dan nemen de teamleden zelf vaak weinig verantwoordelijkheid voor de samenwerking. Ze richten zich vooral op hun eigen werk. De rest vinden ze de verantwoordelijkheid van de manager, die hard z’n best doet maar het in z’n eentje ook niet red.

Zijn er dan echt geen slechte managers? Wat mij betreft wel. Niet iedereen is geschikt voor de rol van manager, ook al lijkt het een logische stap in de carrière. Ik zie ook angstige managers die speelbal zijn van het bestuur, zoals de manager van Astrid bleek te zijn. Met Astrid ben ik gaan kijken hoe zij en het team kunnen opvangen wat de manager laat liggen. De situatie accepteren en energie stoppen in de zaken waar ze wel iets aan kunnen doen. Makkelijk? Nee, maar het geeft wel rust en meer werkplezier.

Ben jij ook zo’n manager waarover gemopperd wordt? Of zit je in een team met een ‘slechte’ leidinggevende? Doe de Team APK om ‘mankementjes’ op te sporen en het team gezond te maken. Kijk op http://www.bureaubuiting.nl/team-apk voor meer informatie. Bel 06-25513552 of stuur een bericht naar info@bureaubuiting.nl voor een kennismakingsgesprek.

Hartelijke groet,

Rita Buiting