Bureau Buiting

Voor krachtig werken & leven

Wat bedoel je eigenlijk?

‘Kijk een tool voor ons als professionals is een stukje inregelgebeuren. Zo kunnen we integraal sparren en de frontliners leveren dan een significante bijdrage aan de targets. Het lukt echter niet om ze te challengen. Misschien moeten we ze anders contacten en misverstanden ontspammen’ reageerde Pieter. Huh, begrijpt iemand wat hij bedoelt?

Had ik hier te maken met een nieuwe bedrijfstaal? Of werden verhullende woorden gebruikt om iets te verbergen? Een eigen taal verbind, geeft een ‘wij-gevoel’. Het maakt duidelijk wie er bij hoort en wie niet. Wie heeft niet als kind een geheimschrift bedacht. Codes die niemand anders dan het clubje kende. Leuk, totdat de codes verkeerd begrepen werden en er misverstanden ontstonden.

Ik vroeg Pieter wat hij precies bedoelde. Door samen te vatten en te controleren of ik hem begreep, werd steeds duidelijker wat er aan de hand was. Hij erkende dat vaagtaal een manier was geworden om lastige zaken te ontwijken. Pieter heeft na ons gesprek in klare taal naar het team uitgesproken wat hij als probleem zag. Het begin van mooie teamgesprekken die de samenwerking verbeterd hebben. Dus als jij dit nu ook even met je collega’s gaat ‘levelen’, dan kunnen jullie dat vast samen prima inregelen.  

Benieuwd naar de communicatiepatronen in jouw team? Doe een Team APK en ‘keur’ het functioneren van jouw team. Lees meer over de Team APK op http://www.bureaubuiting.nl/team-apk  

Ik wens je een hele fijne zomer en graag tot in augustus.

Hartelijke groet,

Rita Buiting